Raapstelen zijn helemaal terug, na een periode waarin de voorjaarsgroente in de vergetelheid was geraakt. Mensen ontdekken steeds massaler de bijzondere smaak van raapstelen. De sappige en knapperige groente is heerlijk in bijvoorbeeld stamppot of salades. Zeker raapstelen van het ras Namenia die wij telen. Deze soort is langer en malser dan andere soorten. Vooral in het oosten van het land en in Duitsland is de Namenia populair. Onze raapstelen vindt u bij de groentespeciaalzaken.
Ontstaan/historie
Raapstelen werden vroeger gegeten op dezelfde manier zoals sla en spinazie. Vermoedelijk eten Nederlanders de groentesoort al vier- tot vijfhonderd jaar. Alle generaties uit het tuindersgeslacht Hollander teelden al raapstelen. Ook wij legden ons vanaf de start van ons bedrijf in 1978 toe op deze bijzondere groentesoort. Uiteindelijk zijn we ons helemaal gaan specialiseren in de bonensoort ‘De echte Hollander’ en in raapstelen. Slechts een handvol Nederlandse telers legt zich toe op deze laatste groentesoort.
Ook met onze raapstelen kiezen wij voor absolute topkwaliteit. Zowel qua smaak als qua uiterlijk. Wij bieden groentezaken bovendien een meerwaarde omdat we onze raapstelen handgesneden en netjes verpakt aanbieden. Uiteindelijk versnippert de groenteman de raapstelen, waarna ze heerlijk zijn in een stamppot of in een salade. Vraag eens naar dit authentieke streekproduct. Er gaat een nieuwe smaakwereld voor u open!
Groeiproces
De unieke tuinbouwgrond van de Koekoek leent zich perfect voor het telen van raapstelen. Het hoge kwelwater in de polder is ideaal voor het ontstaan van een gezond product. In tegenstelling tot de teelt van onze bijzondere bonensoort ‘De echte Hollander’ is het groeiproces van raapstelen eenvoudig.
Na het zaaien is verder geen gewasverzorging nodig tot de oogsttijd. De temperatuur heeft daarop een zeer grote invloed. Hoe warmer het weer is, hoe sneller de raapstelen geoogst kunnen worden. In de wintermaanden is de groente pas na dertien weken rijp voor de oogst, in de zomer al na vier weken.
Dan trekken onze medewerkers de groente uit de grond, waarna ze via de groothandel naar de groentespeciaalzaken gaan.
Het raapstelenseizoen is van begin februari tot eind juli.



